Bholi Important Questions Class 10 English

By | April 6, 2022


 

CBSE Class 10 English Chapter 9 Bholi Important Question Answers from Footprints Without Feet Book 

 

Bholi Important Subjective Questions

 

Q.1. Although Bholi had many apprehensions about school, what made her feel that it was a better place than home?

Important Points-

Bholi did not know what school was. Had remained at home only.

When her father asked her to accompany him to school, she was reminded of the cow Lakshmi who had been sent away once it had been sold. Bholi got scared.

Bholi was not looked after at home. No clean clothes, no bath. Her hair wasn’t taken care of (wash, oil, comb). 

Now she was made to wear clean clothes, she was bathed, her hair was oiled and combed. 

So she thought that school was a better place than home.

 

Q.2. What was Bholi’s teacher’s role in changing the course of her life?

Important Points-

Bholi was mentally weak due to a childhood injury. She could speak only at the age of five. She looked ugly due to the pockmarks all over her body. Her family was insensitive towards her. Her mother neglected and discriminated against her. All this developed an inferiority complex.

Her teacher was understanding, loving and caring. Encouraged her to study and empowered her. Her efforts changed Bholi. She had been considered a dumb cow but later she became an educated courageous girl. She took her stand against the social evil of dowry. Bholi’s ability to shun fear was because of her teacher.

 

Q.3. Bholi is not referred by her name ‘Sulekha’ throughout the story but towards the end of it. Why?

OR

How was Bholi like a dumb cow? How did she become a confident person?

Important Points-

The character of Bholi has been introduced as an unwanted girl child who was considered a burden since birth. A fall off the cot at ten months damaged her brain, an attack of small pox at two years of age got black pockmarks all over her skin. 

She started speaking only at the age of five and stammered when children made fun of her and mimicked her. 

The Tehsildars advice to her father and the lack of courage to go against him forced her parents to send her to school.

There her teacher played a crucial role in changing Bholi’s life and thus, Sulekha – a confident, educated girl was born. Sulekha refused to marry a dowry seeking man because of the teacher who made her confident.

 

Q.4. What kind of parents did Bholi have? Do you think they loved her? Why?

Important Points-

Bholi’s father was loving, caring and attentive towards her. He gave equal attention to all his children. He was reluctant to send her to school out of concern because she was weak and a simpleton. He was worried that how would he find a good match because she lacked both – looks and intelligence.

Bholi’s mother was overburdened by her birth because they already had many daughters. She preferred her good looking children over Bholi. She did not love or like her. She did not look after Bholi. She did not object her going to school and was willing to marry her to anyone. She never made an effort to go close to Bholi and understand her.

 

Q.5. Bholi was a physically challenged girl. How did she get the courage and confidence to challenge the evil dowry system?

Important Points-

Bholi was physically and mentally challenged. When she got a chance to educate herself, her teacher helped her overcome the social barriers by motivating her to study. Thus, Bholi took a stand against the dowry system. 

The parents were marrying her to a grocer of her father’s age. He demanded dowry on seeing the pockmarks on her face. Bholi was capable of supporting herself and so, she snatched the garland and threw it in the fire. She decided to remain unmarried, look after her parents for whole life and teach in the same school where she had studied.

 

Q.6. Do you think Bholi’s act of refusal to marry Bishamber was a shameful act and it brought disrespect to the family?

Important Points-

No

Life of dignity and self respect is her right. She did not want her father to suffer humiliation.

Education empowered her. She showed the mirror to Bishamber and the society.

Bishamber was shameless. Lame, old, marrying a girl his daughter’s age. 

He was misusing Ramlal’s helplessness, insulting and humiliating him.

Initially the villagers must have gossiped about her act but gradually, they would have accepted it. Bholi would have set an example for other girls in the village.

 

Bholi Related Links –

 

Bholi Important Question Answers (MCQs)

 

Q1. Bholi was the fourth daughter of Numberdar Ramlal. She had __ sisters.

  1. a) 4
  2. b) 3
  3. c) 5
  4. d) None of these

Ans : (b)

 

Q2. How was Bholi at birth?

  1. a) Fair and pretty
  2. b) pockmarked
  3. c) Thin and weak
  4. d) Dark and ugly

Ans : (a)

 

Q3. That night when Ramlal consulted his wife, she cried, “Are you crazy? If girls go to school, who will marry them?” What does this indicate about the mother’s beliefs?

  1. a) Educating girls was wasteful
  2. b) No one married educated girls 
  3. c) She was jealous of educated girls
  4. d) She disliked Bholi and was taking it personal

Ans : (b)

 

Q4. What led Ramlal to take Bholi to school?

  1. a) Fear of the tehsildar
  2. b) Concern for Bholi
  3. c) Both a and b
  4. d) None of these

Ans : (a)

 

Q5. When Bholi looked at the numerous girls in the school, what did she hope for?

  1. a) She wanted to look pretty like them
  2. b) She wanted her mother’s affection
  3. c) She wanted one of them to be her friend
  4. d) None of these

Ans : (c)

 

Important Videos Links

 

Q6. Pick the option that correctly 

classifies fact (F) and opinions (O).

  1. Bholi stammered when the children laughed at her.
  2. Bholi’s father was a Numberdaar.
  3. Bholi’s mother was uneducated.
  4. Bholi’s real name was Sulekha.

 

  1. a) All are opinions
  2. b) All are facts
  3. c) F – 1, 3, 4; O – 2.
  4. d) O – 3; F – 1, 2, 4

Ans : (d)

 

Q7. Which of the following was not one of the indications that the village had become a town?

  1. a) There was a cinema
  2. b) The mail train stopped there
  3. c) A hospital was constructed
  4. d) The primary school was upgraded

Ans : (c)

 

Q8. As per the mother, why was Bishamber a good prospect?

  1. a) Was a government officer
  2. b) Was a young man
  3. c) Owned a mill
  4. d) Owned a big shop

Ans : (d)

 

Q9. Why did the elder sisters envy Bholi?

  1. a) The wedding was grand
  2. b) The groom was handsome
  3. c) Bholi looked pretty
  4. d) None of these

Ans : (a)

 

Q10. Choose the synonym of lame.

  1. a) dumb
  2. b) deaf
  3. c) maimed
  4. d) None of these

Ans : C

 

Class 10 Important Links 





Source link